Detta kan du göra med en diskdesinfektor

En diskdesinfektor är ett perfekt maskin om du vill kunna sterilisera verktyg och instrument på ett snabbt och enkelt sätt. Det behövs bland annat vid vårdcentraler, tandläkarmottagningar, veterinärer och större läkarmottagningar. Varje gång man använder ett verktyg på en människa eller ett djur finns det risk för infektioner. Därför är det viktigt att man steriliserar samtliga verktyg på ett tryggt och effektivt sätt. Välj en diskdesinfektor som är testad och godkänd. Det gör du enklast genom att vända dig till en återförsäljare eller hemsida som fokuserar på medicinsk utrustning.

Vad finns det för olika modeller?

Om du besöker en återförsäljare märker du snabbt att det finns flera olika typer av diskdesinfektorer. Främst handlar det om vilken storlek du behöver men de har också en del olika funktioner. De enklaste är en så kallad bordsmodell och dessa är ganska små. Den går att ställa direkt på en bänk och passar för en lite mindre klinik. De brukar ha flera olika diskprogram beroende på vilket som passar bäst för situationen. Nästa nivå är en modell som går att ha under bordet. Den är lite större än bordsmodellen och passar för en lite större klinik. De brukar vara väldigt lättskötta, vilket är ett stort plus i kanten.

Större modeller

Om båda de ovan nämnda modellerna är för små för din klinik eller mottagning finns det även större modeller som står på golvet. Det passar bra till exempel för operationsavdelningar där man måste sterilisera många verktyg på kort tid. Du häller enkelt i diskmedel och sköljmedel och sedan är det bara att starta valfritt program. Det är ett specialanpassat diskmedel som du i regel beställer från samma återförsäljare som där du köper din diskdesinfektor. Några av de allra största modellerna används främst för sterilcentraler och större städcentraler. De brukar även ha snabbtorkande funktioner så att verktygen snabbt kan användas igen när de är färdiga i maskinen.

Vilka tillbehör behövs för en diskdesinfektor?

När du köper en diskdesinfektor måste du även köpa en del kemikalier som du använder till maskinen. Som vi redan nämnt så köper man ett speciellt anpassat diskmedel som man använder i samband med att man kör programmen. De flesta är enzymatiska och ska endast användas ihop med en maskin som steriliserar verktyg. Du kan även köpa till sköljmedel som gör att själva torkningen går lite snabbare. Det är framförallt användbart för lite större maskiner där många verktyg ska torkas på samma gång. Du bör även köpa till rengöringsmedel så du kan ta hand om din desinfektor mellan varven.