Regler för båttrailer 

Båttrailer är en kärra du kan använda för att transportera din båt. Precis som för övriga fordon och släpkärror kräver båttrailers att man följer en del regler. Först och främst finns det ett antal generella regler som är bra att hålla koll på, som är likadana för alla typer av trailers. Sedan finns även mer specifika regler. Båda kategorierna av regler är viktiga att hålla koll på, i alla fall för dig som planerar att införskaffa en båttrailer. 

 

Generella regler för trailers 

De generella reglerna för trailers innefattar bland annat att båten som mest får sticka ut 20 cm på varje sida av trailern. Trots att 20 cm kan verka lätt att mäta med ögat är det bäst att kontrollmäta detta om du är osäker om din trailer följer reglerna. Om båttrailern är obromsad finns det även vissa regler gällande vikten på trailern och båten. Bruttovikten på båten tillsammans med trailervikten får inte överstiga bruttovikten av bilen. Det du lastar på släpet får inte heller överstiga 260 cm i bredd. Denna regel kommer dock med undantag då båten i vissa fall får vara upp till 350 cm förutsatt att Transportstyrelsens föreskrifter efterföljs. 

Båttrailer - transportera båt

Trailer som efterfordon 

Om din trailer klassas som ett efterfordon får den föras fram på en maxhastighet på 30 km/h, efter en bil. På grund av den låga hastigheten måste det finnas en LGF-skylt baktill på trailern. Om trailern ska användas i mörker måste det finnas två röda lyktor samt två reflexer bakåt på trailern för att den ska synas. Orangea reflexer ska även finns på sidorna av trailern för att trailern ska vara väl synlig från alla håll. Trailers som klassas som efterfordon får på grund av att det är LGF-fordon inte framföras på varken motortrafikled eller motorväg. 

 

Större trailers 

Gällande större bromsade båttrailers, även kallad 80-trailers, har dessa lite andra regler man måste förhålla sig till. Först och främst måste bromsade trailers vara registrerade och omfattas därför av precis samma regler som vanliga släpvagnar. Därmed kan ytterligare behörighet behövas beroende på trailerns/bilens vikt. 

 

  • Om bilens och trailerns vikt sammanlagt ej överstiger 4,250 kg måste ett utökat B-körkort finnas av den som för fram fordonet 
  • Om totalvikten överstiger 4,250 krävs ett BE-körkort. Kom även ihåg att totalvikten på själva trailern inte får överstiga 3500 kg 

 

Belysning för bromsad trailer 

Bromsade trailers kräver följande belysning: 

  • Bakljus 
  • Sidomarkeringar 
  • Positionsljus 
  • Blinkers 
  • Reflex 
  • Bromsljus 

 

Däck 

Det är relativt ovanligt att föra fram en båttrailer under vintern men om det krävs gäller det att följa rådande regler. Om bilens däck är dubbade måste även trailerns däck vara dubbade vid vinterväglag. Om bilen har friktionsdäck utan dubb kan trailerns däck antingen vara odubbade eller dubbade.