Vårt beroende av elektronik gör oss sårbara 

Vi är omgivna av elektronik och vi är helt beroende av den. Det innebär bland annat att vi är väldigt sårbara om vi blir av med den samt att vi behöver prioritera ett hållbart förhållningssätt till elektroniken, så att framställningen, utnyttjandet och utvecklingen av den inte skadar vår planet. Vi behöver bli mer medvetna och tänka till ordentligt när det kommer till vår älskade elektronik, oavsett format på den. 

 

Om elektriciteten försvinner 

Från våra mobiler och tv-apparater till mikrovågsugnar, spisar och lampor – allt drivs av el, och det här är bara exempel från våra hem. Både i vår närmiljö och även i ett större perspektiv har vi också utvecklat ett beroende av elen. Till exempel när det kommer till betalningar, tåg, flyg, trafikljus och alla terminaler som sköter logistik och ruljangs för transporter av både gods och personer. Vi tänker sällan på det, men vi är så omgivna av elektronik att de allra flesta av oss skulle bli både handfallna och mer eller mindre panikslagna om den försvann. Och risken finns alltid där att den kan försvinna. Orsaken kan vara olyckor under till exempel grävarbeten, men vid sådana tillfällen kommer elen trots allt tillbaka när felet är åtgärdat. Men det kan också handla om naturkatastrofer som slår ut all elektronik omkring oss. Ännu värre kan det bli om jorden utsätts för enorma solstormar, där de riktigt stora verkligen kan orsaka extremt allvarliga skador på all elektricitet. Är vi inte förberedda om något händer hamnar vi i en väldigt svår sits, varför det är viktigt att tänka efter redan nu och göra upp en plan med lösningar. 

Elektriker - Hitta bästa eltjänsten i Stockholm 

Hitta bra och långsiktiga lösningar 

Vad gör du om du plötsligt inte kan värma upp din mat och ditt vatten? Har du tillräckligt med annan mat som kan ätas kall, och hur länge har du mat så att du och din eventuella familj klarar er? Vad gör du när batteriet i din mobil har tagit slut och du inte kan ladda den på vanligt sätt? Vad gör du när det börjar bli kallt i din lägenhet eller ditt hus? Det är väldigt många frågor som kommer upp när man börjar tänka på vad en vardag utan el verkligen innebär. Det finns en folder med titeln ”Om krisen eller kriget kommer” som skickats ut till alla invånare i Sverige, där mycket information finns om exempelvis hur vi kan förbereda vårt hem på en eventuell kris. För det finns mycket vi kan göra så att vi står bättre rustade om exempelvis elektricitet och elektronik slås ut och vi står helt utan denna bas. Vi hjälper oss själva om vi blir mer medvetna om vårt beroende av elektronik, hur och om vi kan göra vårt beroende mer hållbart och stabilt, och inte minst förbereda oss på situationer då elektroniken runt oss inte fungerar.