Tips till dig som ska bygga hus 

Att bygga ett hus är något många drömmer om men har svårt att veta hur de ska genomföra. Ett husbygge är kanske det största projekt en privatperson kan ta sig an när det kommer till byggen. Det kräver noggrann planering, logistik, mycket bollande fram och tillbaka och hjälp av proffs i branschen. Kolla in listan nedan för att få ett hum om vad ett husbygge faktiskt innebär, och hur du kan gå tillväga. 

 

  1. Planera i detalj

Innan det ens går att tänka på husbygge gäller det självfallet att ha koll på sin ekonomi. Kontakta banken, låna eventuella pengar och gör en analys av din egen ekonomi för att bedöma om ett husbygge är möjligt. Denna planering består av en mängd olika beståndsdelar där fokuset ligger på vad som ska genomföras, när det ska genomföras, vad som ska införskaffas och vem som ska göra jobbet. Lägg upp en realistisk tidsplan en period fram i tiden för projektet och se till att tänka på allt som har med husbygget att göra. Prioritera dina visioner och önskemål och utgå från din budget i planeringen. 

Roofing Supplies | Takläggning och renovering Stockholm 

  1. Välj hus och anlita proffs

Om du är nyinsatt inom husbygge behöver du inte nödvändigtvis rita ditt eget hus. Det finns mängder av olika valmöjligheter du kan ta del av hos husföretag som kan passa dina förutsättningar. Det brukar finnas möjligheter att gå på husvisningar eller husutställningar där du kan titta på olika husmodeller från olika tillverkare. Välj en samarbetspartner som har god erfarenhet och kunskap inom branschen. Du kan ta in flera offerter från ett antal olika företag för att se vad olika företag erbjuder. Låt denna process ta tid och stressa inte fram ett beslut du senare kan komma att ångra. 

 

  1. Skriv ett tydligt avtal

När du valt en samarbetspartner du vill arbeta med är tiden inne för att skriva ett entreprenadkontrakt. Allt ni tillsammans kommit överens om ska inkluderas i kontraktet för att båda parter ska veta vad som gäller. När bygget är färdigt genomförs en slutbesiktning som säkerställer att entreprenaden uppfyllt allt som nämns i kontraktet. 

 

  1. Anlita kontrollansvarig

När det är dags att lämna in handlingar till kommunen är det även dags att anlita en kontrollansvarig. Denna person blir en samarbetspartner som finns med under hela bygget och säkerställer att bygget följer rådande regler och lagar i branschen. Se till att välja en certifierad kontrollansvarig som har god kunskap kring byggteknik. 

 

  1. Fixa rätt försäkringar

Lagen kräver att du har ett färdigställandeskydd och fungerar som ett skydd för dig ifall ditt byggföretag skulle gå i konkurs. Du kan även, om du så önskar, försäkra fastigheten mot konstruktionsfel som är ett resultat av byggslarv. 

 

  1. Genomför en slutbesiktning

Genom att genomföra en slutbesiktning kan du säkerställa att bygget är korrekt gjort och att det är säkert att vistas och bo i.