Stopp i avloppet behöver inte vara svårt att lösa

Allt för många slänger sig på telefon och ringer en rörmokare när det är stopp i avloppet. Man ser det som en akutåtgärd som snabbt måste lösas och är beredd att betala jouravgift även om det är på natten eller helgen som gällande rörmokare ska genomföra jobbet. Men det kan i många fall vara onödig kostnad. För många problem med stopp i avloppet kan man lösa själv.

Ett tips är att använda speciella propplösningsmedel. Dessa brukar däremot knappast vara miljövänliga och dessutom är det kanske inte det medel som alltid finns hemma i alla hem. Då finns en lite enklare, billigare och miljövänligare lösning. Ta istället bikarbonat och blanda detta med salt varpå det hälls i avloppet. Därefter ska ättika hällas på denna blandning. Detta kommer skapa en stark reaktion mellan bikarbonaten och ättikan vilket kommer resultera i bubblande och fräsningar. Det enda som skapas är däremot koldioxid så det är inte farligt.

När denna reaktion har fått verka under ett tag är det dags att hälla på kokhett vatten. Det kommer skapa ännu fler bubblor och reaktion. Detta bör öppna upp avloppet något. Om proppen inte försvunnit kan man testa att genomföra proceduren flera gånger för att uppnå önskat resultat.

Är stoppet i diskbänken kan en annan blandning användas. Nu blandas vinäger med bakpulver varpå detta hälls ner. Även nu ska hett vatten på och proppen bör sakta men säkert lossna.

Vid stopp i toaletten är det först och främst en vaskrensare som kan användas. Denna skapar ett undertryck vilket kan göra att proppen löses upp och försvinner. Det går också att använda ett så kallat rensband. Det är ett band som förs ner i toaletten och som sedan ”river” bort stoppet.

Är det handfatet på toaletten som stoppat igen kan hett vatten samt diskmedel göra under. Det går även att skruva isär rören som går från handfatet in i väggen. Detta är relativt enkelt och därmed även lätt att sedan sätta ihop.

Ha journummer till hands

De flesta mindre proppar kan man alltså bekämpa på egen hand. Detta med allt från bikarbonat och hett vatten till propplösare och vaskrensare. Men alla problem kan man inte hantera själv i danmark utan rörmokare. Av den anledningen är det bra att ha en hantverkarlista i hemmet. En lista med nummer till rörmokare, snickare och andra hantverkare som man kan behöva få tag på snabbt. Det kan därmed vara bra att kolla upp att den rörmokare man tänkt ringa även har jour så att man med säkerhet når dem när det är akut.