Renovera med ett hållbart tänk 

De senaste åren har allt fler förstått vikten av att tänka på klimatet och många konsumenter väljer bort material och produkter som är skadliga för miljön.  Men det kan vara rätt svårt att veta hur man väljer det som är hållbart om man inte är insatt i ämnet. Du kan agera mer klimatsmart inom det mesta. Så även när det kommer till renovering. I denna artikel kommer du att få några riktlinjer kring hur du kan göra för att renovera i ditt hem med ett mer hållbart tänk. 

Restaurera 

Det bästa du kan göra för att renovera mer hållbart är att uppdatera och restaurera istället för att byta ut helt och hållet, se mer hos facebook elektriker Göteborg. Du kan uppdatera ditt hem med enkla medel. Ibland kan det räcka med att stryka på lite färg eller slipa för att du ska göra ditt hem lite fräschare. Det finns många bra sätt att uppdatera vad du än vill ge ett lyft. Därför ska du tänka till en extra gång innan du byter ut något och överväg vad du faktiskt kan åtgärda innan du renoverar. 

Det är extra viktigt att du tänker på att restaurera istället för att renovera om du bor i ett äldre hus. Dels för att du tar hänsyn till bostadens historia och dess tidigare ägare. Men också för att du inte behöver byta ut på samma sätt när du restaurerar som du gör när du renoverar. 

Men om något är ruttet eller helt trasigt kan du behöva renovera. Men försök att tänka på att uppdatera och restaurera så mycket det bara går. 

Produkter 

Det är svårt att byta ut alla produkter du använder i samband med renovering, till något som är bra för klimatet. Men det du kan göra är att läsa på om olika produkter och välja de produkter som har en miljömärkning. Produkter som har en miljömärkning har olika certifieringar. Några exempel på certifieringar du ska kolla efter om du vill välja produkter som är snällare mot miljön är Svanen, Bra miljöval och FSC. Om du ska  byta ut dina vitvaror, till exempel kylskåp, tvättmaskin eller diskmaskin, ska du välja de som har låg vattenförbrukning och låg energiförbrukning. 

Välj lokala material 

Det är lätt att handla material utan att tänka efter. Men om du vill renovera med ett hållbart tänk ska du köpa och använda lokalt material. Du kan till exempel tänka på att köpa trä av svensk härkomst. Det finns även många bra stensorter som framställs i Sverige. Till exempel gotländsk sandsten. Med andra ord ska du tänka på att välja naturliga, lokala material. 

Återvinning 

I samband med renovering bildas det en hel del avfall. Därför är det av största vikt att du tänker på att återvinna avfallet på rätt sätt.  Det finns till och med regelverk som du behöver följa när du gör dig av med avfallet som kommer från renovering. Det är för att omkring av Sveriges energi- och materialanvändning kommer från byggsektorn.